19jul
By: Thea På: 19. juli 2016 In: Uncategorized Comments: 0

For nogle uger siden afleverede jeg en artikel til næste nummer af Retorikmagasinet som gerne skulle udkomme til august. Den handler om de amerikanske førstedamers stemmebrug og hvad den gør for deres troværdighed. Jeg nøjedes med at kigge på Hillary Clinton og Michelle Obama, men måske skulle jeg også have inkluderet Melania Trump. Hun ser ud til at kunne blive den kommende førstedame, og allerede nu er hendes retoriske evner genstand for stor opmærksomhed i medierne. Ikke så meget pga. hendes stemmebrug, mere pga. hendes ordvalg som i den grad ligner ordtyveri. Natten fra mandag til tirsdag holdt Melania nemlig en tale ved republikanernes partikonvent som ligner Michelle Obamas fra demokraternes partikonvent i 2008. DR har lavet denne video der viser overlappende.

Og selvom det kan virke som meget generelle vendinger der helt bliver plagieret, så afslører stemmen inspirationskilden; læg mærke til de emfatiske tryk (understregninger), pauserne (/) og tonefaldet (melodikken) ved fx

“You work hard / for the things you want in life”

“That your word is your bond / and you do what you say

“Because we want our children in this nation to know / that the only limit to your achievements / is the strength / of your dreams / and your willingness to work for them”

Med deres stemmebrug understreger de begge de bærende navneord som giver indre billeder (bond, strength, dreams, willingness) og de aktive udsagnsord (work, do, say) og gør dermed talen endnu mere orienteret henimod at en mand bør bedømes på sine handlinger. På samme måde vil USA (og præsidenten) belønne den hårdtarbejdende amerikaner.