By: Thea På: 21. juli 2014 In: Uncategorized Comments: 0

Hvis du ikke er den fødte taler, så er der heldigvis råd, træning og vejledning at hente. TV2 har bedt mig om at komme med 5 gode råd til hvordan man skriver talen og 5 gode råd til hvordan man holder talen. Men som jeg sagde til journalisten; hvis det er en vigtig tale som skal sidde lige i skabet, så er træning – gerne med en dygtig sparringspartner – et par måneder før den bedste forberedelse.

Retoriker Thea Sejr giver gode råd til både forberedelsen og udførelsen, hvis du skal holde en tale til et bryllup.

Du krøller papiret i dine fugtige hænder, og du er ikke særlig stolt af de noter, du har kradset ned på det.

Det kan være en angstprovokerende oplevelse at holde en tale – ligesom det også kan være en tåkrummende oplevelse at være tilskuer. Ifølge en måling, som Megafon har lavet for TV 2, er lange taler og pinlig underholdning på top fem over de ting, vi ikke bryder os om ved bryllupper.

Hvis du vil gøre forsøget og holde en tale til et af sommerens bryllupper, giver retoriker Thea Sejr dig her ti gode råd. De første fem kan du finde frem, når du skriver talen, mens de sidste fem kan være nyttige, inden du folder dig ud foran dit publikum.

God fornøjelse – og held og lykke!

Når du skriver talen:

  1. Relevans. Stil dig selv spørgsmålet: ”Hvorfor vil jeg egentlig holde tale?”. Hvis du kun gør det, fordi det er forventet af dig eller for at gøre opmærksom på, at det altså er dig, der er grandtanten, så skal du nok overveje, om det er grund nok til at holde en tale.
  2. Interesse. Husk, at de andre gæster også skal have noget ud af talen – det er nemlig også deres tid, du tager. Det er altså ikke nok at stå og mindes en kop kaffe, som du og bruden drak sammen i Barcelona sidste sommer. Der skal helst også være noget i historien, der er interessant for andre. Ellers kan du måske nøjes med at skrive det i et kort.
  3. KortKill your darlings. Det kan være svært at skære historier fra, når et venskab eller et familieforhold strækker sig over mange begivenhedsrige år. Alligevel vil der være noget, der er mere spændende og mere relevant end andet. Prøv at holde talen til det. En tale på 5-10 minutter er oftere bedre end dem på 20-30 minutter.
  4. Rød tråd. De historier du har at fortælle om brudgommen eller de egenskaber, du gerne vil prise hos bruden, skal bindes elegant sammen, så talen ikke bliver et kludetæppe. Overvej, om der skal være et tema eller en ordlyd, der går igen, som får talen til at glide. Det er tit pointen med talen, brudeparret husker.
  5. Humor. De sjove eller overraskende historier letter stemningen og gør, at talen bliver husket og talt om bagefter. Men det er ikke et succeskriterium i sig selv. Brudeparret skal også synes, at det er sjovt, så overvej nøje hvor grænsen mellem det sjove og det pinlige går.

Når du holder talen:

  1. Træk vejret. Ja, det lyder banalt, for det gør vi jo hele tiden. Men nogle gange gør nervøsiteten vejrtrækningen overfladisk og talestrømmen alt for hurtig. Så markér på papiret, at der skal være plads til vejrtrækninger.
  2. Hold pauser. Når du har markeret en vejrtrækning, har du indirekte også markeret et godt sted at holde en pause. Brug pausen til at mærke stemningen, til at nyde øjeblikket og til at give publikum tid til at reflektere over det, du har sagt. Så undgår du også at tale for hurtigt, blive misforstået, overhørt og glemt.
  3. Øjenkontakt. Husk at se op fra papiret en gang i mellem – eller allerbedst hele tiden. Hvis talen skal føles oprigtig, skal der være kontakt, nærvær og følelse. Ved også at se på de andre gæster, vil de føle sig som en del af talen.
  4. Freestyle. Det er virkelig kraftfuldt at kunne gribe øjeblikket, referere til tidligere taler, inddrage den farverige onkel og lave en joke, hvis et glas vælter, eller en gæst slår en prut under talen. Men det kræver øvelse, og du risikerer at miste taget på talen og gøre talen for ufokuseret og lang. Så prøv i stedet mellemvejen: at være fri af manuskriptet, men samtidig tilstede og fokuseret på, hvad du gerne vil sige.
  5. Smil og nyd det. Husk, hvorfor du holder tale. Det er sandsynligvis fordi, du holder af brudeparret og ønsker at gøre deres store dag endnu bedre. Det er jo en god ting! Så hvorfor ikke nyde det, mens du står der?

Leave reply:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.